torsdag 11 november 2010

Mustig gulaschgryta...



ingredienser

bröd
grytkött av nöt
gräddfil
gröna paprikor
gula lökar
gurka
morötter
persilja
röda paprikor
vitlöksklyftor
köttbuljong
olja
milt paprikapulver
salt
smör
svartpeppar
tomatpuré
vatten

  • ta fram din största kastrull eller stekgryta. skär 1,2 kg grytkött av nöt i småbitar, eller större om du har gott om tid. (köttet behöver koka länge för att bli mört och ju finare bitar, desta fortare går det). hacka 2 gula lökar.
  • bryn köttet i smör eller olja och krydda med salt och svartpeppar. tillsätt löken och pressa ner 5 vitlöksklyftoroch stek ytterligare några minuter. rör ner 4 msk milt paprikapulver, 1 dl tomatpuré, 2 tärningar köttbuljong och 1½ l vatten. koka upp och låt sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 timme.
  • under tiden köttet kokar, skala och tärna 1,1 kg potatis.
  • tärna 4 röda paprikor och 2 gröna paprikor.
  • när köttet nästan är mört (provsmaka, det ska inte vara segt) tillsätt potatis och paprika och låt koka ytterligare ca 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt. späd eventuellt ytterligare med mer vatten om du tycker det behövs och smaka av med salt och svartpeppar.
  • tillbehör till middagarna är sammanlagt 700 g morötter, 1 gurka, 1 kruka persilja, 1 bröd och 3 dl gräddfil. använd hälften av detta till varje måltid. gurka och morötter skärs till stavar. persiljan hackas och stös över grytan.
  • servera gulaschen i djupa tallrikar toppad med persolja och en klick gräddfil samt grönsksstavar och bröd som tilltugg.
Hittade det här receptet via en blog ( http://stocktownstories.blogg.se ) som jag följer dagligen. Hon fick receptet via Linas matkasse och tyckte det såg riktigt smarrigt ut.

Maten var riktigt god och gräddfilen + persiljan gjorde rätt mycket för rätten, mer än vad man tror. Kommer garanterat att bli fler tillfällen!

Inga kommentarer: