Så där ja, efter femtioelva timmar så vart man äntligen klar! De blev inte vackert men jag har gjort det från grunden *stolt*. Började tidig förmiddag att göra en baouta pepparkaks deg som fick vila i kylskåpet. Haft en gnällig dotter att pyssla om med. Vet inte om det är magen el om det är "växtvärk" kan dom ha det när dom e så små? Menar hon växer ju så de knakar och är inne i en sov period så antar att det e så. Any who...Tillbaka till temat i bloggen. Degen var lätt att göra och god att äta *S*. Hela degen gick åt till ett eget pepparkaks hus , pepparkakor och 3 st stora hjärtan som jag skrev våra namn på och hängde upp i granen. Vart oxå till att julpyssla med nejlikor i apelsiner. Dofter ju så underbart. Nu e fötterna ömma, huvudet trött och magen full med pepparkakor och det börjar bli dax att inta sin position i sängen så man e någerlunda utvilad tills morgondagen då det blir Väsby Centrum med Anna och Anna =)
Pepparkaks deg hittat på http://www.alltommat.se/
4 dl | strösocker |
---|---|
2 dl | ljus sirap |
2 dl | vatten |
250 g | smör |
2 msk | kanel |
1 msk | mald kardemumma |
1 msk | malda kryddnejlikor |
1 msk | bikarbonat |
15 dl | vetemjöl, + lite till kavlingen |
Kristyr:
4 dl | florsocker |
---|---|
1 st | äggvita |
2 krm | ättika, eller pressad citron |
karamellfärg |
Tillagning
10 minuter att sätta degen + 1 dygn i kylskåp + cirka 1 timme att kavla och grädda
- Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
- Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
- Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.
- Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.
- Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.
- Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar