måndag 30 november 2009

Pepparcookies...


Så där ja, efter femtioelva timmar så vart man äntligen klar! De blev inte vackert men jag har gjort det från grunden *stolt*. Började tidig förmiddag att göra en baouta pepparkaks deg som fick vila i kylskåpet. Haft en gnällig dotter att pyssla om med. Vet inte om det är magen el om det är "växtvärk" kan dom ha det när dom e så små? Menar hon växer ju så de knakar och är inne i en sov period så antar att det e så. Any who...Tillbaka till temat i bloggen. Degen var lätt att göra och god att äta *S*. Hela degen gick åt till ett eget pepparkaks hus , pepparkakor och 3 st stora hjärtan som jag skrev våra namn på och hängde upp i granen. Vart oxå till att julpyssla med nejlikor i apelsiner. Dofter ju så underbart. Nu e fötterna ömma, huvudet trött och magen full med pepparkakor och det börjar bli dax att inta sin position i sängen så man e någerlunda utvilad tills morgondagen då det blir Väsby Centrum med Anna och Anna =)






Pepparkaks deg hittat på http://www.alltommat.se/
4 dlströsocker
2 dlljus sirap
2 dlvatten
250 gsmör
2 mskkanel
1 mskmald kardemumma
1 mskmalda kryddnejlikor
1 mskbikarbonat
15 dlvetemjöl, + lite till kavlingen

Kristyr:

4 dlflorsocker
1 stäggvita
2 krmättika, eller pressad citron
karamellfärg

Tillagning

10 minuter att sätta degen + 1 dygn i kylskåp + cirka 1 timme att kavla och grädda
  1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
  2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.
  4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.
  5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.
  7. Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren

Inga kommentarer: